După cum am promis în blogul anterior, azi o sa va prezint echipamentul pe care îl folosesc la pescuitul pe râuri. Pentru mine o partida reușita de pescuit nu înseamna neapărat o cantitate enorma de peste prinsa, 6 bete de pescuit pe marginea apei, 10 kg de nada aruncata în apa în 5 ore de pescuit, transpirație, agitație, nervi din cauza ca firele de pescuit se încâlcesc. O partida reușită de pescuit este atunci când indiferent de condițiile meteo din ziua respectiva, de vecinii din jurul tău care câteodată te cicălesc, tu reușești sa te relaxezi și sa te desprinzi de problemele cotidiene (după cum știm boala secolului XXI este depresia), dar sa lăsam filozofia și sa vorbim despre echipamentului pe care eu îl folosesc:
Pentru sezonul de pescuit din 2017 (anul viitor am gânduri mari în ce privește achiziționarea unui bat de pescuit) testez seria Competition de la Preston. Competition Pro 12ft medium este recomandata pescarilor care cauta scobarul și mreana pe râurile cu debit mic și mediu ori crapul și carasul pe lacuri. Lanseta vine echipata cu 2 vârfuri de 1oz ( inscripționat cu 35UL) și 1,5 oz ( inscripționat cu 35L ) ambele din carbon.
Caracteristici:Lungime: 3.65m
Lungime la transport: 127 cm
Nr. tronsoane: 3+2
Clasa de putere: medium
Acțiune: progresiva
Greutate: 236 gr
Mandrina: standard
Mâner: pluta/eva
Mulinetele MAP vin echipate cu doua manivele, una dubla și una simpla dar și cu doi tamburi metalici. Mărimea 4000 este perfecta pentru echiparea lansetelor medium-heavy si heavy.
Coșulețele feeder sunt de mărimi și greutăți diferite, eu folosesc de la 15 gr. pana la 50 gr. iar ca și cârlig folosesc doua mărimi: de 14 și de 16 (am testat mai multe mărimi iar cele doua au dat cele mai bune rezultate).
Montura pe care eu o folosesc este foarte simpla și ușor de realizat. Pentru început pe firul principal introduc o agrafa cu antirasucitor pe care o sa fie atasat cosuletul, pe urma un stoper de cauciuc, iar la capatul firului realizez o bucla, pe urma pe o porțiune de 5 cm îl răsucesc ca sa obțin o zona de fir rigida (un fel de treccia doar ca fara antirasucitor), atasam inaintasul de bucla si partida poate sa inceapa.
După nenumărate partide de pescuit am realizat ca intre montura descrisa în blogul de azi și montura clasica cu tub antitangle cea mai prinzătoare este montura cu treccia model simplificat. Am ajuns la concluzia ca având foarte multe „artificii” pe linia principala (tub antitangle, opritoare de cauciuc, agrafe) rata trăsăturilor a fost mai mica decât cea în care am folosit doar o agrafa și o biluța opritoare.